Ciao a tutti DUE zdecydowanie zasługuje na uwagę wszystkich miłośników pizzy, a kto niby nim nie jest? Chyba wszyscy kochamy smak prawdziwej, włoskiej pizzy, w której króluje mozzarella, a nie żółty ser 😉 W Warszawie roi się od pizzerii, są wszędzie, na każdym rogu, w każdej dzielnicy, ale co z tego skoro w większości pizze te przypominają „tą prawdziwą” jedynie nazwą…
Ciao a tutti DUE to pizza w prawdziwym tego słowa znaczeniu – mąka i pomidory ściągane z Włoch, ciasto tak pyszne, że z uśmiechem na twarzy dojadaliśmy wszystkie brzegi, a świeże dodatki to idealne urozmaicenie dla pysznego ciasta. My postawiliśmy na COTTO, czyli pizzę z mozzarellą fior di latte i włoską szynką gotowaną oraz na SALAME, czyli z dodatkiem włoskiego salami sopressa veneta – obydwie OBŁĘDNIE pyszne, ale to przede wszystkim zasługa idealnie przygotowanego ciasta.
Restauracja ta skupiona jest przede wszystkim na pizzy (może właśnie dzięki temu jest tak smaczna?), w karcie poza nią znajdziemy jedynie 2-3 przystawki, podobną ilość sałatek i trzy desery. Jeden z nich to zdecydowanie hit, czyli TIRAMISU, to prawdziwe (BEZ alkoholu!!) z aromatycznym biszkoptem i serkiem mascarpone – palce lizać.
Ciao a tutti DUE urzekło mnie jeszcze wystrojem – czerwona krata w oknach i na stołach, papierowe podkładki i te „puszki” na serwetki zrobione z puszek po pomidorach – niby taki szczegół, a mnie zachwycił. Całokształt tego miejsca sprawia, że czujemy się tam jak w domu – głośne rozmowy, niezobowiązujący wystrój i pyszne, prawdziwie włoskie jedzenie.
Jeśli jeszcze tam nie dotarliście to koniecznie zajrzyjcie – w tygodniu możecie iść „w ciemno”, choć w porze lunchowej też robi się ciasno, w weekend za to trzeba się trochę nastać w kolejce – jak widać Warszawiacy wiedzą co dobre! 😉
- Ciao a tutti DUE: ul. Dąbrowskiego 27 (Mokotów)
Więcej o naszych smakach i podróżach znajdziecie tutaj:
- Facebook: To the Food & Back
- Instagram: tothefoodandback